Sök:

Om handgjorda Masajprodukterna

En liten skillnad

I samarbete med Mary har vi valt att stötta detta projekt. Texten nedan är skriven av Mary Tjärn Wright.

På en av mina resor i Afrika (Kenya september 2012) träffade jag Mercy som leder en liten grupp (Nasaru) Masajkvinnor i sitt arbete med läder och pärlor. Hon har samlat några ”Mamas” i en ”workshop” och tillsammans arbetar de med dessa fantastiska, unika och vackra hantverk. Kvinnorna är analfabeter och kan inget annat. De är lämnade ensamma med barnen utan annan förtjänstmöjlighet när männen givit sig av. Mercy åker ut till kvinnorna och delar ut arbetet till dem. På det här sättet kan de arbeta i sina hem och samtidigt passa barn och boskap och slipper färdas till marknader för att försöka sälja.

Tillsammans med Mercy har jag arbetat fram de modeller, storlekar och mönster som passar oss i Sverige. (Ibland kan de Afrikanska mönstren bli lite väl färgrika och blandade i en enda röra.) Vi har försökt att utveckla de lite elegantare mönstren med vissa inslag av Afrika kvar. Vi har också tagit hänsyn till de färger som är aktuella just nu och vad som passar ihop med våra djurs färger. Inte minst har vi arbetat fram storlekar och modeller som passar oss och våra djur här i Norden.

Jag har med stor glädje givit dem flera order på hundhalsband, hästpannband, armband & skärp vilket lett till att antalet kvinnor som jobbar i workshopen fördubblats till ca 17 st som nu arbetar med detta.

Dessa hantverk är att betrakta som konstverk (precis som en tavla) och inget är exakt likt ett annat. Var och en är istället helt unik. Därför är det inte säkert att den storlek och det mönster du ser och gillar finns tillgängligt.

Jag hoppas att du tycker om det fina hantverket och vill ge dig själv, din hund eller din häst något riktigt fint och dessa Masajkvinnor en inkomstmöjlighet!

Mary Tjärn Wright

Antal i lager: 0